Korea Derm > Blog > Uncategorized > Despre protecția solară și vitamina D

Despre protecția solară și vitamina D

  • koreaderm
  • Niciun comentariu
Dragele noastre cliente KoreaDerm, suntem deja în mijlocul verii și ne-am gând să vă amintim de importanța sănătății pielii noastre, și implicit de protecția solară. Știm ca uneori uităm de ea, sau nu îi acordăm atenția meritată, iar alteori o evităm intenționat din cauza unor titluri șocante pe care le citim în presă, de tipul ”Loțiunile UV produc cancer!!!” sau ”Loțiunile UV cauzează deficiență de vitamina D!!”. Așadar, ne-am gândit să vă aducem câteva informații despre aceste probleme utilizând doar surse de încredere și nu tabloide.
Radiația ultravioletă (UV) reprezintă atât principala cauză de cancer, cât și cea mai bună sursă de vitamina D. Aceasta se formează în piele atunci când este expusă radiației UV de la soare. De asemenea, poate fi obtinută și din unele alimente. Avem nevoie de vitamina D pentru a menține oasele și mușchii puternici și sănătoși.
Cea mai bună sursă de vitamina D este radiația UVB a soarelui. Nivelul de radiații UV variază în funcție de locație, anotimp, momentul zilei, înnorare și mediu. Pentru majoritatea oamenilor, nivelul optim de vitamina D este atins prin expunerea incidentă la soare.
Cand Indexul UV este mai mare sau egal cu 3 (vara), cei mai mulți oameni ating nivelul adecvat de vitamina D prin petrecerea a doar câtorva minute afară, în majoritatea zilelor săptămânii. Toamna și iarna, când Indexul UV este mai mic de 3, este necesară petrecerea unui timp în aer liber, în mijlocul zilei, cu porțiuni de piele expusă. Tabelul de mai jos, furnizat de World Health Organisation, ilustrează când ar trebui să vă protejați pielea de soare.

(http://www.who.int/uv/publications/globalindex/en/)
In ultima perioadă au apărut discuții cu privire la nocivitatea loțiunilor care oferă protecție solară, unele mergând atât de departe încât să susțină faptul că acestea ar fi o cauză a cancerului de piele. În realitate, studiile care au analizat relația dintre utilizarea produselor cu factor UV si cancer au fost realizate pe indivizi care utilizau in medie factorul de protecție 6 (foarte scăzut), iar aceștia, întrucât se considerau protejați, s-au expus un timp îndelungat radiațiilor solare de la orele de vârf.
Pentru menținerea sănătății este necesară înțelegerea numerelor care exprimă factorul de protecție UV. Astfel, un factor de protecție 2 relevă faptul că durează de două ori mai mult ca pielea să se ardă decât dacă nu ați utiliza protecție UV. În acel mod, un factor de protecție 50 înseamnă că va trece un timp de 50 de ori mai mare până când pielea se va arde, decât dacă nu ați fi protejați.
Indiferent de factorul de protecție utilizat, nu este indicat să petreceți mult timp sub soare în perioada 11:00-16:00, mai ales dacă nu reaplicați des protecția UV. De asemenea, aceasta nu vă protejează de cancer, ci de arsurile solare, DAR arsurile solare sunt responsabile de 95% dintre cazurile de melanom (cea mai periculoasă formă de cancer de piele).
Nu în ultimul rând, verificați întotdeauna lista de ingrediente a protecției UV pe care doriți să o utilizați. Multe dintre acestea utilizează oxybenzone, substanță care a fost asociată cu modificări endocrine și alergii, fiind și foarte periculoasă pentru ecosistemul marin.
În concluzie, dacă tot nu v-am convins cu protecția UV, puteți întotdeauna să acoperiți pielea cu haine subțiri, fluide, care să vă ajute să depășiți sănătoase arșița verii.
Referințe:
Sunscreen use and malignant melanoma, Johan Westerdahl, Christian Ingvar, Anna Måsbäck, Håkan Olsson, International Journal of Cancer;
Author: koreaderm

Lasă un răspuns